• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування дітей в нашому закладі

Харчування в дошкільному навчальному закладі – це правильно організовуване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму.


Стан здоров'я залежить і від правильної організації харчування, тому:
• харчування було і є в центрі уваги завідувача дошкільного навчального закладу;
• суворо контролюються строки зберігання та реалізації продуктів, якість продуктів та харчової сировени;
• серйозна увага приділяється раціону харчування;
• режим харчування здійснюється суворо за графіком;
• за необхідності діти отримують дієтичне харчування.


Питанню харчування дітей постійно приділялася належна увага. Організація харчування здійснюється відповідно до нормативно-правових документів. У закладі в наявності вся документація щодо організації харчування дітей відповідно до Примірної Інструкції з діловодства у дошкільних навчальних, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 01.10.2012 № 1059, номенклатури справ та інформаційні документи, які регламентують роботу щодо організації харчування дітей. На харчоблоці та у приміщеннях груп наявні інструкції щодо правил миття кухонного посуду, інвентарю, обладнання, які неухильно виконуються персоналом закладу.


Графік видачі їжі складається адміністрацією та затверджується завідувачем закладу, відповідно до режиму роботи закладу та віковим особливостям дітей. В дошкільному навчальному закладі затверджений 3-х разовий режим харчування. Режим роботи харчоблоку узгоджений з режимом роботи закладу. Їжу діти отримують в визначений час з інтервалами в 3,5 – 4 години. Вихователі та помічники вихователів добре обізнані з питаннями норм видачі їжі.

Працівники закладу чітко дотримуються режиму харчування. Біля харчоблоку розміщено меню на день, графіки видачі їжі. У групах з окремими виходами наявні меню-вивіски.


Харчоблок закладу укомплектований персоналом відповідно до штатного розпису. Роботу харчоблоку забезпечують: шеф-кухар, кухар, підсобний робітник, комірник. Робітники харчоблоку своєчасно проходять медичний огляд, здають систематично санітарний мінімум (один раз на рік), про що свідчать відмітки у медичних книжках.


Харчоблок дошкільного навчального закладу включає: цехи (гарячий, овочевий), комору сухих продуктів, мийку кухонного посуду та 2 холодильні камери, овочесховище.
Устаткування харчоблоку: кухня (цех для приготування їжі); два побутові холодильники (з термометрами для контролю температурного режиму); шафа жарова; технологічне обладнання: чотири плити з витяжками, електричний котел для води, каструлі для приготування страв, відповідно марковані щодо їх призначення, електрична картопелечистка, два електричних приводи з функцією м’ясорубки, столи для обробки продуктів харчування – окремо для сирої і готової продукції; шафи та стелажі з нержавіючого металу.