/Files/images/1_blagodyna/21.png

/Files/images/1_blagodyna/22.png

Харчування в закладі дошкільної освіти – це правильно організовуване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму.


Стан здоров'я залежить і від правильної організації харчування, тому:
• харчування було і є в центрі уваги завідувача закладу;
• суворо контролюються строки зберігання та реалізації продуктів, якість продуктів та харчової сировени;
• серйозна увага приділяється раціону харчування;
• режим харчування здійснюється суворо за графіком;
• за необхідності діти отримують дієтичне харчування.


Питанню харчування дітей постійно приділялася належна увага. Організація харчування здійснюється відповідно до нормативно-правових документів. У закладі в наявності вся документація щодо організації харчування дітей відповідно до Інструкції з організації харчування у дошкільних навчальних закладах від 05.04.2006 № 523/12397 та Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 20.032013 № 202/165.

На харчоблоці та у приміщеннях груп наявні інструкції щодо правил миття кухонного посуду, інвентарю, обладнання, які неухильно виконуються персоналом закладу.


Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу, відповідно до режиму роботи закладу та віковим особливостям дітей. В закладі дошкільної освіти затверджений 3-х разовий режим харчування. Режим роботи харчоблоку узгоджений з режимом роботи закладу. Їжу діти отримують в визначений час з інтервалами в 3,5 – 4 години. Вихователі та помічники вихователів добре обізнані з питаннями норм видачі їжі.

Працівники закладу чітко дотримуються режиму харчування. Біля харчоблоку розміщено меню на день, графіки видачі їжі. У групах з окремими виходами наявні меню-вивіски.


Харчоблок закладу укомплектований персоналом відповідно до штатного розпису. Роботу харчоблоку забезпечують: шеф-кухар, кухар, підсобний робітник, комірник. Робітники харчоблоку своєчасно проходять медичний огляд, здають систематично санітарний мінімум (один раз на рік), про що свідчать відмітки у медичних книжках.


Харчоблок закладу включає: цехи (гарячий, овочевий), комору сухих продуктів, мийку кухонного посуду та 2 холодильні камери, овочесховище.
Устаткування харчоблоку: кухня (цех для приготування їжі); два побутові холодильники (з термометрами для контролю температурного режиму); шафа жарова; технологічне обладнання: чотири плити з витяжками, електричний котел для води, каструлі для приготування страв, відповідно марковані щодо їх призначення, електрична картопелечистка, два електричних приводи з функцією м’ясорубки, столи для обробки продуктів харчування – окремо для сирої і готової продукції; шафи та стелажі з нержавіючого металу.


Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) який промаркований, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.


Згідно з нормами на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі засоби та методичні рекомендації по їх застосуванню. Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає вимогам «Санітарних правил» та охорони праці.

Заявки на базу подаються вчасно і постачання продуктів теж було своєчасним. Прийом продуктів проводився комірником у присутності сестри медичної старшої (при наявності супроводжуючих документів), які оцінюють їх якість за зовнішнім виглядом, кольором, запахом та відповідними сертифікатами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення. Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей. Завідувачем здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.


У закладі дошкільної освіти ведеться систематична і планомірна робота, щодо контролю за якістю харчування, а саме: безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню. Меню складається згідно з картотекою, проводиться заміна відповідно до таблиці заміни продуктів. Аналіз меню-розкладок, перспективного меню показав, що в основному готуються різноманітні страви.


Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування. Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби сестрою медичною старшою. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.


Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, риба тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

Комірник веде суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник та сестра медична старша дотримуються термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно з меню.


Шеф-кухар відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.


Особлива увага в технології приготування приділяється приготуванню їжі для дітей ясельного віку (тушкування та додаткова обробка страв). Висока температура сприяє знищенню мікроорганізмів та забезпеченню бактеріологічної безпеки готових страв. Включення до асортименту нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку МОЗ України.


Завідувач та сестра медична старша здійснюють щоденний контроль за організацією харчуванням дітей. Результати фіксуються в «Діловому щоденнику контролю» і в журналі контролю за організацією харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.


На харчоблоці обладнано постійнодіючий «Куточок кухаря», в якому розміщено список дітей, які потребують дієтичного харчування, норми харчування, вимоги щодо обробки сировини тощо.

У всіх групах, коморі, на харчоблоці виконується санітарно-гігієнічний режим. Кожна група оформила куточки помічника вихователя, де розміщено правила миття посуду, використання миючих засобів.
Діти в достатній мірі отримують повноцінне харчування. Щомісячно аналізується стан харчування дітей. Інформація з данного питання розглядається на виробничих нарадах, нарадах при завідувачу, загальних зборах колективу.



Належної уваги заслуговує те, що чітко дотримується режим харчування. Біля харчоблоку розміщено меню, графіки видачі їжі. У групах з окремими виходами наявні меню-вивіски.
Працівники харчоблоку виконують правила санітарного утримання приміщення, обладнання, інвентарю; правил кулінарної обробки продуктів та технології приготування їжі.

Кiлькiсть переглядiв: 2652

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.